Actuarisdag 2014

“Verzekeringsbedrijf: wat moeten we ermee?!”

Programma

Op 30 september 2014 organiseert het Actuarieel Podium de 3e editie van de Actuarisdag. Vorig jaar hebben ruim 200 Actuarissen samen met management en directie van pensioenfondsen, verzekeraars en actuarieel adviesbureaus deze inspirerende dag bijgewoond. Gezien de vele positieve reacties, rekenen we dit jaar op een opkomst van 250 professionals. De Actuarisdag zal ook dit jaar weer in het teken staan van kennisoverdracht, sparren met vakgenoten, netwerken en de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs. De dag zal worden aangevraagd voor 6 PE punten.

Thema & Sprekers

Het thema van dit jaar is “Verzekeringsbedrijf: wat moeten we ermee?!“. Een aantal interessante en toonaangevende sprekers – waaronder Actuaris van het Jaar 2013, Ad Kok – zullen het thema vanaf verschillende kanten belichten. Het gaat over de essentie van het verzekeringsbedrijf. Over risicodekking. Maatwerk. De persoonlijke kasstromen van consumenten. Maar ook over transparantie, innovatie, de rol van IT, internationale ontwikkelingen en best practices. Op welke indicatoren letten we eigenlijk bij het meten van de prestaties van verzekeraars? En wat kunnen Actuarissen bij dit alles betekenen.

Aanmelding

De Actuarisdag is bedoeld voor actuarieel specialisten die werkzaam zijn in de branche. De investering voor de geheel verzorgde dag, inclusief lunch en aangeklede borrel, bedraagt € 295,- exclusief BTW. Behoort u niet tot de doelgroep, maar heeft u vanuit uw functie te maken met actuarieel specialisten of riskmanagement, dan bedraagt uw investering € 795,- exclusief BTW. Studenten Actuariaat of Econometrie participeren kosteloos.

Actuaris van het Jaar Prijs

In de middag staat de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs op het programma. Voor De Actuaris van het Jaar Prijs kan iedereen die op één of andere wijze actief is in het actuariële vakgebied worden voorgedragen, zoals actuarieel analisten, actuarissen (al dan niet lid van het Actuarieel Genootschap) financial riskmanagers en anderen. De jury beoordeelt de kandidaten op basis van een aantal criteria, zoals bijdrage aan het actuariële vakgebied, maatschappelijke relevantie en herkenbaarheid en visie op het vak. Daarnaast heeft het publiek de mogelijkheid om te stemmen. De prijs bestaat uit een sculptuur, een oorkonde en de titel “Actuaris van het Jaar 2014” en zal worden uitgereikt aan de winnaar door de juryvoorzitter Ronald Latenstein. Lees hier alles over de Actuaris van het Jaar Prijs.

Dagindeling

Vanaf 08.30 uur bent u van harte welkom in het Beatrix Theater. U wordt opgevangen met koffie, thee en een kleine versnapering. Rond 09.30 start het congres met de key-note speech van Ad Kok. De rest van de dag volgen spreekbeurten en workshops van de sprekers zoals op deze pagina vermeld. In de middag staat de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs op het programma. De lunch is rond 12.45 uur en in de middag en in de ochtend is er een koffiepauze. De dag wordt afgesloten met de speech van de heer Keim, waarna de aangeklede borrel start rond de klok van 17.30 uur.

Spreekbeurten

Naast keynote speaker, Ad Kok, hebben wij weer een aantal interessante en toonaangevende sprekers vastgelegd. Zo zal Marco Keim, CEO van AEGON en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, spreken over zijn visie op de essentie van het verzekeringsbedrijf, welke kant het op gaat en waar een verzekeraar als AEGON tegenaan loopt bij veranderingen. Hoe meet AEGON of zij goed presteert en ziet Keim belangrijke internationale ontwikkelingen die ons in Nederland (gaan) raken?

Wim van Gerven AAG geeft zijn visie op de plek en functie van verzekering, de rol van de actuaris hierin en competenties die hiervoor nodig zijn. Van Gerven is een zeer veelzijdig actuaris, hij vervulde senior management rollen, is docent en was actief bij de opzet van een actuariële opleiding. Hij levert een actieve bijdrage aan innovatie en heeft veel ervaring met het inrichten van organisaties en het ontwikkelen van leadership.

Het Verbond van Verzekeraars startte recent haar Innovatielab, mede om de sector aan te zetten en te helpen bij innovatie. Projectleider van dit inspirerende initiatief, Ton de Bruin, komt hier over praten. Het gaat over wie willen we zijn als verzekeringssector? Wat gebeurt er nu eigenlijk om ons heen? Technologie als game-changer en de gevolgen hiervan voor Verzekeraars.

Servaas Houben AAG-FIA, CFA, FRM komt als zeer internationaal georiënteerde actuaris speciaal overgevlogen vanuit Curacao. Hij neemt ons mee in zijn visie op innovatie, hoe willen we de verzekerings- / pensioenmarkt eigenlijk vormgeven en de kansen die deze nieuwe ontwikkelingen bieden voor actuarissen en het werkveld als geheel. Houben studeerde econometrie in Nederland, en werkte vervolgens in Dublin, Londen en nu in Curaçao. Hij schrijft voor nationale en internationale vakbladen, heeft een goed gelezen blog en is een veelgevraagd spreker op congressen.

Gerard van ’t Hoff & Ruud Junge spreken over “Veranderen of verdwijnen“. De huidige veranderingen in technologie en maatschappij zijn zo fundamenteel dat we niet meer spreken over een ‘tijdperk van verandering’, maar over een ‘verandering van tijdperk’. Deze veranderingen hebben ingrijpende gevolgen voor verzekeraars; het is veranderen of verdwijnen. Ook de actuariële professie kent haar disruptors – technologische ontwikkelingen die onverwacht oude processen en werkwijzen totaal verdringen. Net als telramen – vroeger een essentieel gereedschap van actuarissen – zullen spreadsheets het gaan afleggen tegen cloudcomputing. In een pilot project voor levensverzekeringen slaagde Milliman er in Engeland in om met cloudcomputing het aantal handmatige processen van 900 te reduceren tot 44. Deze ontwikkelingen gaan een grote cultuurverandering teweeg brengen. Van ‘t Hoff en Junge verdiepten zich in de kansen en risico’s hiervan, onder andere door in gesprek te gaan met directies van verzekeraars. Ruud Junge was jarenlang director pensions & benefits en partner bij Hay Group en is na zijn pensionering Stattler & Waldorff, Pensioenwijsheid gestart. Gerard van ‘t Hoff AAG is naast ervaren actuaris ook gecertificeerd coach, hij stuurt en begeleidt als senior consultant veranderprocessen in het pensioen- en verzekeringsbedrijf.