Actuarisdag 2016

Programma

PF-20150929-225Op 27 september 2016 organiseert Actuarieel Podium de 5e editie van de Actuarisdag. Vorig jaar zagen 300 actuarieel professionals in een uitverkocht Achmea Congrescentrum hoe Amba Zeggen werd uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar. Op de komende lustrum editie zal zij als keynote speaker optreden over “Actuarissen en Leiderschap; Leiding geven en leiding nemen door actuarieel professionals.” De Actuarisdag staat ook dit jaar weer in het teken staan van kennis delen, sparren met vakgenoten, plezier, netwerken en de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs. De dag wordt aangevraagd voor 6 PE punten en zal wederom door Achmea worden gehost in haar prachtige congrescentrum te Zeist.

Thema: Actuarissen en Leiderschap

PF-20150929-272Van Actuarissen wordt steeds meer gevraagd. Kennis alleen is niet meer genoeg. Het gaat in toenemende mate om vaardigheden en competenties om die kennis over te kunnen brengen. Duidelijk en begrijpelijk een verhaal kunnen vertellen. Beïnvloeden en overtuigen. Initiatief nemen. Commercieel kunnen denken. Lef tonen. Samenwerken. Je niet laten wegzetten. Kortom: Leiderschap. Het thema van de Actuarisdag 2016 is Actuarissen en Leiderschap; Leiding geven en leiding nemen door actuarieel professionals. Een aantal toonaangevende sprekers – waaronder Actuaris van het Jaar 2015, Amba Zeggen – zal het thema vanaf verschillende kanten belichten. Het gaat over: zichtbaarheid, pro-actief handelen en hoe om te gaan met druk die anderen op je uitoefenen. Maar ook over de menselijke natuur en de werking van ons brein. De visie van top actuarissen op leiderschap en de competenties die je nodig hebt. Wat maakt je een goed leider? Hoe vertel je een goed verhaal? Hoe ontwikkel je leiderschap? En hoe kunnen actuarissen impactuarissen worden.

Lees hier het interview met Amba over het thema van Actuaris.info.

Dagindeling

A_Eureko Conference center08:15 Ontvangst deelnemers
09:00 Start congres / introductie thema
09:30 Keynote Amba Zeggen
10:15 Spreker Rob van Meurs
11:00 Koffiepauze
11:15 Spreker Jos Berkemeijer
11:45 Parallelsessies
12:30 Lunchpauze
13:30 Spreker Karel Goossens
14:15 Uitreiking Actuaris van het Jaar Prijs
14:45 Koffiepauze
15:15 Paneldebat & Talent van het Jaar
16:30 Dankwoord en aangeklede borrel
18:00 Einde congres

Dagvoorzitter

Diana Matroos

diana-matroosDiana is een ervaren dagvoorzitter en journalist. Ze is interviewer bij BNR Nieuwsradio, presentator bij RTL, dagvoorzitter en presentatiecoach. Ze doet dit met flair, een open vizier en passie. Sinds 2014 heeft zij haar eigen programma bij BNR, elke zaterdag presenteert ze van 11-12 uur live ZZP Cafe over ondernemen voor en door ZZP-ers. Daarvoor was zij enkele jaren een van de vaste stemmen van Zakendoen met…, waarin ze CEO’s en ondernemers interviewde over het (zaken)leven.

Actuaris van het Jaar Prijs

PF-20150929-243In de middag staat de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs op het programma. Voor De Actuaris van het Jaar Prijs kan iedereen die op één of andere wijze actief is in het actuariële vakgebied worden voorgedragen, zoals actuarieel analisten, actuarissen (al dan niet lid van het Actuarieel Genootschap) financial riskmanagers en anderen. De jury beoordeelt de kandidaten op basis van een aantal criteria, zoals bijdrage aan het actuariële vakgebied, maatschappelijke relevantie en herkenbaarheid en visie op het vak. Daarnaast heeft het publiek de mogelijkheid om te stemmen. De prijs bestaat uit een sculptuur, een oorkonde en de titel “Actuaris van het Jaar 2016” en zal worden uitgereikt aan de winnaar door de juryvoorzitter Ronald Latenstein.

Sprekers

Jos BerKemeijer AAG

BerkemeijerJos Berkemeijer AAG, is een ervaren ondernemer en bestuurder op het gebied van verzekeringen, pensioen, zorg en financiën. Zo was hij onder andere bestuursvoorzitter van de Achmea divisies Pensioenen en Sociale Zekerheid, als ook market leader van Mercer Nederland. Daarnaast was Berkemeijer 4 jaar lang hoofdredacteur van De Actuaris, het magazine van het Actuarieel Genootschap. Zijn spreekbeurt zal gaan over leiderschap vanuit kennis en de actuaris als verbindende factor. Maar ook over hoe leiderschap zich uit in de praktijk, actuarissen in het bestuur en de rol van modellen in besluitvorming.

Rob van Meurs

Van MeursRob van Meurs werkt vanaf 1987 bij de overheid en verschillende adviesbureaus. Hij is lid van de Orde van Organisatiekundigen en -adviseurs (OOA) en een dag per week als docent verbonden aan de UvA (economie en bedrijfskunde) waar hij master studenten actuariaat traint in m.n. beïnvloedingsvaardigheden en waar hij in 2012 werd uitgeroepen als beste universitaire docent binnen de AEMAS. Hij zal spreken over wat een leider een leider maakt, over diverse vormen van leiderschap en welke eigenschappen daarbij horen gelinkt aan een onderzoek onder actuarissen. Maar ook over een nieuw soort leiderschap vanuit andere waarden en antwoord op de vraag wat we nu eigenlijk willen bereiken met leiderschap.

Karel Goossens

karel-goossens-linkedinKarel Goossens is thans Directeur van de Belgische actuarissen vereniging, IA|BE, en tevens Honorary Treasurer van de AAE. De AAE schreef een position paper over de onafhankelijke review van Solvency II rapportage. In zijn lezing zal hij ingaan op de combinatie van Actuarissen, Solvency II en leiderschap en uitleggen waarom hij vindt dat actuarissen een sleutelrol vervullen in het tot een succes maken van Solvency II.

Pim van Diepen

pim-van-diepen-linkedinPim van Diepen werd vorig jaar Actuarieel Talent van het Jaar. Hij studeerde (cum laude) af op Actuariële Wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, is Actuaris bij het Actuarieel Genootschap (AG), zeer actief binnen de beroepsgroep en is vaak dagvoorzitter van bijeenkomsten wat hij op een energieke en inspirerende manier doet. Hij bekleedt zelf ook een leiderschapsrol. Zijn bedrage zal gaan over “de wereld waarin wij nu leven waarin leiderschap meer nodig is dan ooit. We zien veel populisme, veel kritiek, segregatie… maar wie stroopt nou echt de mouwen op om er wat van te maken?!”

Parallelsessies

Bart van Beek | persoonlijk leiderschap

bart-van-beek-linkedinBart van Beek is een doorgewinterde talent developer en business coach. Hij hielp al vele professionals en teams zich te ontwikkelen op het gebied van persoonlijk leiderschap en effectieve communicatie. Zijn interactieve presentatie zal daarnaast gaan over wat Bart ‘neuro flexibiliteit’ noemt en mindset. De sessie bestaat uit een inzicht en een praktisch deel.

Mila Hoekstra | Pensioenfondsen & Leiderschap

mila-hoekstra-linkedinMila Hoekstra heeft veel ervaring met het bestuur van pensioenfondsen en was jarenlang beleidsadviseur bij de pensioenfederatie. Samen met Coen van Dedem schreef ze een sterk artikel over pensioenfondsen en leiderschap voor Pensioen Bestuur en Management. Haar lezing gaat over de specifieke vereisten aan leiderschap binnen een pensioenfonds, over boardroom dynamics, zelfsturende teams en het structureel verbeteren van besluitvormingsprocessen.

Hamza Jap-Tjong | InsurTech en Innovatie

hamzaActuarieel Podium heeft innovatie hoog op de kalender staan. Daarbij is innovatie sterk gelinkt aan leiderschap. Hamza is een expert op het gebied van big data, blockchain, the internet of things en innovatie. Hij werd door het AM uitgeroepen tot een van de jonge talenten uit de sector. Hamza geeft inspirerende workshops en lezingen op dit gebied. Hij is continue op zoek naar de drijvers voor disruptieve innovatie om bedrijven te helpen hun eigen “Nokia-moment” te voorkomen. Welke kansen liggen er voor de sector? Waar staan we nu? En hoe komen we van erover praten tot er echt iets mee doen?

Aanmelding

De Actuarisdag is bedoeld voor actuariële professionals. De investering voor de geheel verzorgde dag, inclusief lunch en aangeklede borrel, bedraagt € 295,- exclusief BTW. Behoort u niet tot de doelgroep, maar heeft u vanuit uw functie te maken met actuariële professionals of riskmanagement, dan bedraagt uw investering € 795,- exclusief BTW. Studenten Actuariaat of Econometrie participeren kosteloos. Meld u aan voor Actuarisdag 2016 via de aanmeld pagina, ook als u bent uitgenodigd door een van de sponsors.