Actuarisdag 2017

Programma

Op 26 september 2017 organiseert Actuarieel Podium de 6e editie van de Actuarisdag. Vorig jaar zagen 300 actuarieel professionals in een uitverkocht Achmea Congrescentrum hoe Marc Heemskerk werd uitgeroepen tot Actuaris van het Jaar. De komende editie zal hij als keynote speaker optreden over “Pensioen: De Volgende Stap”. De Actuarisdag staat ook dit jaar weer in het teken staan van kennis delen, sparren met vakgenoten, plezier, netwerken en de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs. De dag wordt aangevraagd voor 6 PE punten en zal wederom door Achmea worden gehost in haar prachtige congrescentrum te Zeist.

Pensioen: De Volgende Stap

Het pensioenlandschap is in beweging. Al jaren discussiëren we volop over een nieuw pensioenstelsel. Er wordt eindeloos gesteggeld over technische aspecten. We dreigen het waarom van een nieuw stelsel uit het oog te verliezen. Het wordt hoog tijd voor duidelijkheid. Waar staan we momenteel in de discussie en welke kant gaat het op? Welke impact hebben alle innovaties van de afgelopen en komende jaren? En als we de discussies effectiever willen voeren moeten we kunnen relativeren. Zaken simpel houden. En ons kwetsbaar op durven stellen. Het thema van Actuarisdag 2017 is Pensioen: De Volgende Stap. Een aantal toonaangevende sprekers – waaronder Actuaris van het Jaar 2016, Marc Heemskerk – zal het thema vanaf verschillende kanten belichten. Het gaat over innovatie, communicatie, FinTech en uitvoerbaarheid. Wat kunnen we leren van succesvolle stelsels in de wereld? Zijn er geen radicaal andere en betere alternatieven? Wat willen deelnemers nu eigenlijk zelf, wat is het beste voor ze, hoe gaan we dat uitleggen en wat mogen ze zelf beslissen? En hoe gaan we het vertrouwen in de sector verhogen?

Dagindeling

A_Eureko Conference center08:15 Ontvangst deelnemers
09:00 Start congres / introductie thema
09:30 Spreker: Fieke van der Lecq
10:15 Spreker: Jacqueline Lommen
11:00 Koffiepauze
11:15 Spreker: Edzko Smid
11:45 Parallelsessies
12:30 Lunchpauze
13:30 Spreker: Marc Heemskerk – KEYNOTE
14:15 Spreker: Coen van Dedem
14:45 Koffiepauze
15:00 Uitreiking Actuaris van het Jaar Prijs
15:30 Paneldebat & Talent van het Jaar
16:30 Dankwoord en aangeklede borrel
18:00 Einde congres

Dagvoorzitter

Amba Zeggen

Amba is zelfstandig actuaris, riskmanager, docent aan de Amsterdam Business School van de UvA en mentor bij de EMAS van de TiasNimbas Business School. En… natuurlijk Actuaris van het Jaar 2015 en inmiddels een ervaren dagvoorzitter en spreker. Amba kent het werkveld door en door en weet steeds te verrassen met haar flair, spontaniteit en unieke invalshoek.

Actuaris van het Jaar Prijs

In de middag staat de uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs op het programma. Voor De Actuaris van het Jaar Prijs kan iedereen die op één of andere wijze actief is in het actuariële vakgebied worden voorgedragen, zoals actuarieel analisten, actuarissen (al dan niet lid van het Actuarieel Genootschap), financial riskmanagers en anderen. De jury beoordeelt de kandidaten op basis van een aantal criteria, zoals bijdrage aan het actuariële vakgebied, maatschappelijke relevantie en herkenbaarheid en visie op het vak. Daarnaast heeft het publiek de mogelijkheid om te stemmen. De prijs bestaat uit een sculptuur, een oorkonde en de titel “Actuaris van het Jaar 2017” en zal worden uitgereikt aan de winnaar door de juryvoorzitter Ronald Latenstein.

Sprekers

Fieke van der Lecq

Prof. dr. S.G. (Fieke) van der Lecq is deeltijdhoogleraar Pensioenmarkten aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Fieke is als plaatsvervangend kroonlid van de SER onder andere lid van de Commissie Toekomst Pensioenstelsel (CTP). Daarnaast is ze actief bij Delta Lloyd, Achmea, Netspar en AFM in diverse bestuurs- en toezichtrollen. Fieke praat ons bij over waar we nu staan met de hervormingen van het stelsel. Ze is van mening dat we de problemen van het huidige stelsel niet moeten onderschatten en dat we haast moeten maken. En wat gaan we doen aan het pensioen van ZZP’ers?

Jacqueline Lommen

Jacqueline is sinds kort werkzaam voor State Street Global Advisors, maar is natuurlijk al langer dé autoriteit over Europese ontwikkelingen op het gebied van pensioen. Jacqueline gaat ons vertellen over wat er ons op afkomt vanuit Europa, met onder andere de wetgeving rond het Personal European Pension Plans (PEPP) en cross-border pensioenfondsen. En in bredere zin de ontwikkelingen die we zien richting DC en omtrent life cycle beleggen.

Edzko Smid

Edzko Smid is oprichter en eigenaar van Bridgevest. Bridgevest wil pensioen sexy maken en loopt voorop in de communicatie rondom pensioen. Door communicatie veel persoonlijker te maken en meer maatwerk te creëren verhogen ze de betrokkenheid bij en interesse en vertrouwen van deelnemers in hun pensioenregeling. Edzko legt ons uit hoe ze dat aanpakken en geeft zijn mening op pensioen, communicatie en innovatie.

Coen van Dedem | alternatief voor pensioen

Om goed met pensioen te kunnen, heb je een goed gevulde pot met geld nodig, toch? Jarenlang werd dit als een soort vaststaand feit beschouwd. Tot nu. Stel dat je pensioen zou bestaan uit een woning, energie en voedsel? Stel dat je een aandeel zou hebben in een zelfvoorzienende coöperatie? Toekomstmuziek? Coen laat zien dat we dichterbij zijn dan ooit. Coen loopt voorop als het gaat om innovatie in de pensioensector. Hij is gespecialiseerd in integriteit, vertrouwen en bestuur. Momenteel is Coen actief betrokken bij een samenwerking tussen Provincies, Pensioenfondsen en family offices om dit alternatieve pensioen werkelijkheid te laten worden.

Parallelsessies

Rajish Sagoenie | Leiderschap in de pensioensector

Rajish Sagoenie is managing partner bij Milliman, één van de grootste adviesbureaus ter wereld op het gebied van actuariële en (pensioen)gerelateerde producten en diensten. Rajish was van 2009 tot en met 2013 voorzitter van het Koninklijk Actuarieel Genootschap & Actuarieel Instituut (AG&AI) waar hij het predicaat Koninklijk in ontvangst mocht nemen. Hij is tevens lid van verdienste. Rajish gaat in zijn presentatie in op de complexiteit van de pensioensector die sterk in beweging is en te maken heeft met een laag vertrouwen. Wat kan modern leiderschap in dit kader betekenen, hoe kunnen we beter sturing geven aan de pensioensector en hoe kan specifiek de actuaris daar invulling aan geven? Download hier de presentatie.

Peter van Meel | Big Data bij verzekeraars

Big Data bij verzekeraars: wat zijn de mogelijkheden en waar moet je op letten? Wat kun je met data analyse en portefeuille analyse? Hoe haal je de bijzonderheden eruit en bepaal je wat significant is en wat niet? Posthuma Partners loopt al jaren voorop als het gaat om big data bij verzekeraars. Ze hebben inmiddels veel ervaring opgedaan, met name bij schadeverzekeraars. Peter van Meel legt uit wat wij er mee kunnen en welke methoden er allemaal zijn. Peter is Actuarial Partner bij Posthuma Partners, zit in het bestuur van het pensioenfonds ING en was 6 jaar lang hoofdredacteur van de De Actuaris. Download hier de presentatie.

André de Vries | Ontwikkelingen Nederlandse levensverwachting

De afgelopen decennia is de levensverwachting in Westerse landen fors toegenomen door een daling van de sterftekansen, ook in Nederland. Recente ontwikkelingen in een aantal landen zouden kunnen duiden op een afname van de daling van de sterftekansen waardoor de levensverwachting minder snel toeneemt dan eerder verwacht. In hoeverre is dit in Nederland ook aan de orde? En wat kan het afdekken van langlevenrisico voor Nederlandse pensioenfondsen betekenen in het nieuwe pensioenstelsel? André de Vries is binnen RGA verantwoordelijk voor Business Development voor EMEA en was direct betrokken bij grote longevity transacties in Nederland. Download hier de presentatie.