Actuarisdag 2018

Op donderdag 27 september staat Actuarisdag 2018 weer gepland. Actuaris van het Jaar 2017, Dirk Jonker, zal de key-note speech verzorgen. Als altijd gaan we er weer een mooie, inspirerende en leerzame dag van maken. De uitreiking van de Actuaris van het Jaar Prijs en het Actuarieel Talent van het Jaar Prijs staan weer op de rol en we vragen het programma aan voor 6 PE punten. Dus reserveer 27 september in je agenda of nog beter: meld je vast aan. De dag zal wederom door Achmea worden gehost in haar prachtige congrescentrum te Zeist.

Thema: Actuary of Things

“De actuarieel professional beweegt zich steeds meer in een datagedreven universum. We hebben te maken met robotisering, data science, Internet of Things, artificial intelligence, machine learning en blockchain. Wat is de impact van deze ontwikkelingen op onze sector en ons beroep? Wat kun je zelf doen om succesvol te zijn in deze nieuwe wereld? Actuaris van het Jaar en keynote speaker, Dirk Jonker, geeft zijn visie op de actuaris als Analytics Translator. Als één van de nieuwe rollen die aan het ontstaan zijn voor Actuarissen. Het gaat over diepe domeinkennis. Affectie met techniek. Nieuwsgierigheid, entrepreneurial spirit en communicatieve vaardigheden. En even los van alle mooie praatjes en vergezichten: waar staan we nu echt in de sector? Wat doen we vandaag de dag al? Voor welke nieuwe uitdagingen stellen al deze ontwikkelingen ons op het vlak van bijvoorbeeld model risico’s, datakwaliteit en ethiek? Deze en vele andere vragen gaan we beantwoorden tijdens Actuarisdag 2018.”

Dagindeling

A_Eureko Conference center08:15 Ontvangst deelnemers
09:00 Start congres / introductie thema
09:30 Spreker: Dirk Jonker – KEYNOTE
10:15 Spreker: Sander Klous
11:00 Koffiepauze
11:15 Spreker: David Brunsveld
11:45 Parallelsessies
12:30 Lunchpauze
13:30 Spreker: Ruud Kleynen
14:15 Spreker: Ron van Ooijen
14:45 Koffiepauze
15:00 Uitreiking Actuaris van het Jaar Prijs
15:30 Paneldebat & Talent van het Jaar
16:30 Dankwoord en aangeklede borrel
18:00 Einde congres

Dagvoorzitter

Parcifal van Overbeek

Parcifal is directeur leven bij Achmea. Hij is afgestudeerd in actuariële wetenschappen (drs.) en toegepaste wiskunde (ir.) en gecertificeerd actuaris (AAG). Parcifal werkt sinds 2003 bij Achmea in diverse rollen binnen het actuariële en financiële domein. Hij was jarenlang lid van de Solvency II commissie van het AG en de Solvency II werkgroep van het Verbond. Als zodanig kent hij het actuariële werkveld en de verzekeringswereld door en door. Daarnaast is Parcifal een ervaren spreker en dagvoorzitter. Hij is fris en scherp en weet op een knappe manier thema’s te verbinden en de diverse bijdragen in de juiste context te plaatsen.

Sprekers

Sander Klous

Er is een slimme samenleving aan het ontstaan waarin bijna al onze beslissingen worden ondersteund of overgenomen door systemen en algoritmen. In een dergelijke samenleving is het voor ons belangrijker dan ooit om te kunnen vertrouwen op de data-analyse die plaatsvindt onder de motorkap. Hoe gaan we ervoor zorgen dat algoritmen voldoen aan de normen en waarden die we koesteren als samenleving? In zijn lezing gaat prof. Klous in op hoe vertrouwensconcepten veranderen door digitalisering en de dominante rol van algoritmen in een slimme samenleving. Hij zal uitleggen wat er nodig is om van deze potentiële dreiging een kans te maken.

Prof. Dr. Sander Klous is professor in Big Data Ecosystemens for Business and Society aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is als partner bij KPMG verantwoordelijk voor data & analytics in Nederland. Sander is gepromoveerd in de hoge energie fysica en werkte meer dan een decennium aan verschillende projecten bij de deeltjesversneller CERN in Genève. Daar maakte hij deel uit van het Nobelprijs winnende Atlas-experiment dat het Higgs-Boson ontdekte. Zijn boek “Wij zijn Big Data” is tweede geworden bij de managementboek van het jaar verkiezingen in 2015. Zijn tweede boek “Vertrouwen in de Slimme Samenleving” heeft een aantal weken de managementboeken top 100 lijst in Nederland aangevoerd en is genomineerd voor boek van het jaar door de orde van organisatieadviseurs in 2018.

ron van Oijen

Drs. Ron van Oijen is CEO van Vivat en Voorzitter van het bestuur van het Koninklijk Actuarieel Genootschap. Daarvoor deed hij uitgebreide ervaring op in Azië en andere delen van Europa. Zo was hij bestuursvoorzitter van de grootste verzekeraar van Thailand, ING Leven en de ING Bank in Tsjechië en later regionale CEO in Hong Kong voor ING. Ron heeft innovatie en data hoog in het vaandel staan. Middels diverse programma’s, opleidingen en samenwerkingen probeert hij van Vivat de meest innovatieve verzekeraar van Nederland te maken. Hij komt onder andere vertellen over zijn visie op innovatie, talentontwikkeling, data en de rol van de actuaris hierin.

David Brunsveld

David Brunsveld AAG is senior manager bij EY Actuarissen. Hij is al jarenlang actief op het gebied van modellen. Recentelijk schreef David een prikkelend stuk in de Actuaris over modellen en de ethische kant daarvan. Welke modellen zijn er allemaal? Wat optimaliseren die? Is dat moreel wenselijk? Wie beheert deze modellen en op basis van welke informatie? In de visie van David is er iemand nodig die handelt vanuit integriteit en ethiek en zouden we eigenlijk een soort ethische model detectives moeten hebben. Hij ziet de moderne Actuaris als een Actuary of Things en komt uitleggen wat hij daarmee bedoelt.

Ruud Kleynen

Ruud Kleynen studeerde Actuariaat en Econometrie aan de UvA en promoveerde op het proefschrift “Asset Liability Management binnen Pensioenfondsen” aan de Universiteit van Tilburg. In 1998 startte hij met Kleynen Consultants dat gespecialiseerd is in actuariële advisering en risicomanagement. Daarnaast was hij gedurende 2000-2011 deeltijd hoogleraar Risicomanagement aan de Universiteit van Maastricht en heeft aldaar de actuariële opleiding opgezet. Op 1 januari 2016 is zijn bedrijf gestart met de bouw van de digitale verzekeraar Hi There. Sinds juli 2017 is Hi There operationeel. In november 2017 is Hi There gerangschikt bij de beste 50 InsurTechs wereldwijd.

Parallelsessies

Posthuma Partners | Peter Hannewijk | Big data technieken bij portefeuille analyse

Posthuma Partners heeft inmiddels veel ervaring opgedaan met bigdata en data analytics. Zo analyseren ze grote schadeportefeuilles voor volmachtbedrijven. Welke technieken gebruiken ze daarvoor? En waarom? Welke technieken pas je wanneer toe? Actuaris Peter Hannewijk geeft een open verslag uit de praktijk. Er kan ongelofelijk veel, maar wat werkt nou echt in de praktijk, op dit moment. Peter heeft ook aandacht voor de dingen die niet gelukt zijn en legt het belang uit van “proberen, proberen, proberen.”  Peter Hannewijk is actuaris in dienst van Posthuma Partners. Hij is gespecialiseerd in risk gerelateerde opdrachten met statistische, actuariële en financiële software binnen non-life. Posthuma Partners is een internationaal georiënteerd software bedrijf en actuarieel/financieel adviesbureau en biedt oplossingen voor risicobeheer.

Achmea | Jean-Paul Heesbeen | Model-gebaseerd werken in complexe omgevingen

Domeindeskundigen staan centraal in het snel opleveren van hoogwaardige rekenboxen. In deze demo-sessie neemt Achmea je mee in hoe “model-gebaseerd werken” wordt ingezet in complexe omgevingen. Als voorbeeld laten we zien hoe dit werkt voor een actuariële rekenbox met behulp van het AMS platform van Axini. Jean-Paul is actuarieel medewerker bij Achmea en werkt in de praktijk met dit systeem en deze aanpak. Hij deelt zijn praktijkervaringen en laat bijvoorbeeld zien welke enorme vooruitgang je kunt boeken in termen van overdraagbaarheid van kennis, kwaliteit en snelheid van leveren. En hoe je rekenboxen in een paar dagen kunt realiseren waar dat eerst maanden duurde.

CPI Risk, Finance & Governance | JEROEN BREEN & CAROLIEN MERKENS | The difference between we have to and we want to!

Van actuarissen en andere professionals wordt steeds meer gevraagd. We moeten ons continue aanpassen en mee met alle veranderingen. Maar om dat kunnen doen is vertrouwen nodig en een sociaal veilige werkomgeving. Om mensen zich gemotiveerd, betrokken en verantwoordelijk te laten voelen. CPI heeft hiervoor de Hearts & Minds™ methodologie verder ontwikkeld en past die toe in belangrijke strategische gebieden zoals o.a. Governance, Integriteit, Risk & Compliance en (digital) Transformations. Hearts & Minds™ is een filosofie, methodologie en tool-set voor het begrijpen en stimuleren van gedragsverandering van mensen in een organisatie, van ‘we moeten’ naar ‘we willen’. Toegepast door een aantal van de grootste bedrijven ter wereld en gebaseerd op 20 jaar gedragsonderzoek. Jeroen Breen is partner bij CPI en oud directeur van het AG/AI en Carolien Merkens is compliance & risk professional bij CPI.

Geïnteresseerd?

Schrijf je hier in voor Actuarisdag 2018.