Besturen, vertrouwen en integriteit

En hoe het faliekant mis kan gaan…

Op 24 mei (vanaf 15.30 uur) verzorgt FTE Actuarieel in Utrecht een workshop voor bestuurders (en directie) van pensioenfondsen.

Thema

De Freule BoekHet besturen van een pensioenfonds of een pensioenuitvoerder is in deze tijd een hele uitdaging. Volatiliteit op financiële markten, een blijvend lage rente en steeds meer (Europese) wet- en regelgeving leggen een grote druk. Daarbij moeten pensioenfondsen en uitvoerders op de kosten letten en zich beraden op hun toekomst. Vanuit toezichthouders en andere stakeholders wordt meer en meer geëist verantwoording af te leggen over het beleid en de uitvoering daarvan. Dit alles heeft grote invloed op de wijze van besturen en hoe om te gaan met thema’s als besluitvorming, vertrouwen en integriteit.

In de workshop “Besturen, vertrouwen en integriteit” gaat een tweetal sprekers hier verder op in. Sameer van Alfen neemt u mee in het verhaal van de Freule. Een tot de verbeelding sprekend verhaal, waarin het bestuurlijk volkomen misging en waaruit belangrijke lessen getrokken kunnen worden. Van Alfen geeft u de hoofdlijnen en deelt zijn conclusies met u vanuit zijn jarenlange research en talloze gesprekken met betrokken bestuurders en andere stakeholders.

Coen van Dedem geeft u daarna praktische handvatten om vertrouwen, integriteit en besluitvormingsprocessen te verbeteren. Hoe ga je om met verandering, druk van buitenaf, ethiek en dilemma’s? Hoe zorg je dat het in een vergadering gaat om het uitwisselen van gedachten en niet van stellingen? Van Dedem coachte reeds diverse besturen en individuele bestuurders in dit proces en zijn aanpak heeft zich bewezen in de praktijk.

Wij zorgen voor een gezellige en goed verzorgde setting waarin u met gelijkgestemde collega-bestuurders van gedachten kunt wisselen in een ontspannen sfeer. Na afloop krijgt u het boek De Freule mee naar huis.

Details

Doelgroep: pensioenfondsbestuurders en directie uitvoering
Maximaal aantal deelnemers: 12 (excl. organisatie)
Kosten: leden van Actuarieel Podium en relaties van FTE Groep participeren kosteloos.
PE punten: de workshop wordt aangemeld voor het PE punten programma van het AG/AI.
Opzet / programma:

  • Ontvangst met koffie en wat lekkers
  • Korte introductie en uitleg over de workshop
  • Spreker Sameer van Alfen (ongeveer 1 uur)
  • Korte pauze
  • Spreker Coen van Dedem (ongeveer 1 uur)
  • Borrel en napraten (einde programma tussen 18.30 en 19.00)

Over Sameer van Alfen

SameerVan Alfen schreef jarenlang als journalist over de financiële wereld bij de Financiële Telegraaf en FD Pensioen Pro. In 2011 werd zijn aandacht getrokken door een maatschappelijke debacle en een miljoenenverlies in de gemeente Veenendaal. Van Alfen deed hier jarenlang onderzoek naar naast zijn baan en schreef hier uiteindelijk het goed ontvangen boek: “De Freule; Het verhaal van de verdwenen miljoenen” over. Inmiddels is van Alfen fulltime onderzoeksjournalist en uitgever. De Freule bevat een aantal essentiële tips over goed bestuur, vertrouwen, samenwerking, integriteit en de absolute noodzaak voor bestuurders om te begrijpen waar ze mee bezig zijn en hun adviseurs te bevragen en te challengen. Diverse lezers geven aan dat ‘De Freule een boek is dat eigenlijk elke bestuurder in Nederland moet lezen.’

Over Coen van Dedem

Van DedemVan Dedem is een autoriteit op het gebied van governance, vertrouwen en integriteit. Als secretaris van de werkgroep Integriteit Pensioenfondsen – onder voorzitterschap van Jean Frijns – sprak Van Dedem met vele betrokken uit de pensioensector en daarbuiten over integriteit. Hij linkt integriteit aan vertrouwen en geeft daarmee een nieuwe dimensie aan het begrip integriteit. Van Dedem geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp en recent schreef hij samen met Jos Berkemeijer een artikel over governance bij pensioenfondsen dat werd gepubliceerd in Pensioen Bestuur & Management. Vanuit zijn organisatie DEDEM biedt hij ondersteuning bij de voorbereiding van besluiten, inventarisatie van de rol van vertrouwen in organisaties en de risico’s die daarbij worden gelopen.

Aanmelding

Om u aan te melden stuurt u een korte mail met uw contactgegevens naar info@actuarieelpodium.nl