Cliché-Papier

WC papierActuarissen moeten meer met accountants optrekken, zij moeten vaker met de buitenwereld communiceren over hun vak, en zij moeten het risico management binnen een verzekeraar vorm geven. Verder dienen zij zich ethisch te gedragen en is er een heuse gedragscode ontworpen om dit alles in goede banen te leiden. Er wordt veel van de actuaris verwacht…

Wat al deze doelen gemeenschappelijk hebben? Ze focussen allemaal op mooie vergezichten, diep doordachte visies, waar eigenlijk niemand het mee oneens zal zijn. Zoals de voedingsexpert die mensen ieder jaar oproept om gezonder te eten, zoals de sport instructeur die mensen aanspoort meer te bewegen en de pastoor die mensen bemoedigt deugdzaam te leven. Allen met hele goede intenties, alleen lastig meetbaar en vol te houden: hoeveel mensen starten het jaar niet met goede voornemens om gezonder te eten, totdat carnaval/BBQ seizoen/vakanties eraan komen? Hoeveel mensen nemen in januari niet een gym membership om vervolgens in maart iedere avond thuis op de bank naar de tv te kijken? Hoeveel mensen gaan niet iedere week naar de kerk, om vervolgens de rest van de week alles te doen wat god net verboden heeft?

Visie zonder praktische implementatie werkt niet.

Alle goede voornemens ten spijt, mensen hebben zowel een wortel als stok nodig om in beweging te komen. Daarom werkt sporten met vrienden of fitness clubs die groepslessen aanbieden ook vaak een stuk beter dan de aankoop van een sportmachine die vervolgens op zolder staat weg te kwijnen.

Helaas is er binnen de Nederlandse actuariële wereld een overschot aan visie, en een gebrek aan implementatie. De actuaris dient aan tal van vereisten te voldoen, maar meetbare doelstellingen om succes te toetsen zijn hierbij vergeten. Alhoewel de meesten van ons tijdens onze studies zijn doodgegooid met het begrip SMART (een moeilijke afkorting voor “meten is weten”), wordt het begrip nog maar weinig toegepast in de actuariële wereld. Hierdoor komen de claims dat actuarissen op al deze gebieden uitblinken nogal ongeloofwaardig over. De meeste actuariële artikelen staan helaas vol met clichés, die aardig klinken op papier, maar waar in praktijk weinig mee gebeurt.

Dat het ook anders kan, bewijst de Engelse actuariële vereniging: de meeste bijeenkomsten zijn gratis, en er zijn talrijke werkgroepen die regelmatig onderzoeksrapporten publiceren. Dat maakt niet alleen kennisoverdracht en kennis vergroting een stuk makkelijker, maar geeft ook een duidelijk aantoonbare onderbouwing waarom Engelse actuarissen weten waar ze het over hebben (lees de rapporten en onderzoeken maar!). Weinig focus op visie, maar des te meer implementatie…

De Nederlandse actuariële wereld is nog niet zo ver, en op zich is dat geen schande: de vereniging is in vergelijking met die van Engeland een stuk kleiner, en er bestaat nog geen onderzoek cultuur. Echter, met de nieuwe lichting actuarissen die er nu aankomt, kan die onderzoek cultuur nu van start gaan, met de daarbij horende SMART doelstellingen. Het zou namelijk zonde zijn als de Nederlandse actuaris blijft hangen in mooie vergezichten:

Dilbert

Dit bericht werd geplaatst in Columns door Servaas Houben . Bookmark de permalink .

Over Servaas Houben

Servaas Houben, AAG-FIA, CFA, FRM studeerde econometrie in Nederland, en werkte vervolgens in Dublin, Londen en nu in Curaçao. Hij geeft vanuit zijn internationale ervaring zijn opinie over de ontwikkelingen op pensioen en verzekeringsgebied in Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *